dijous, 17 de setembre del 2009

L'originalitat de Manel s'emporta el Premi Puig-Porret d'enguany


L’estil folk rock del grup barceloní de Manel ha estat el guanyador de la dotzena edició del premi Puig-Porret que lliura la crítica i la premsa musical del país. "Els millors professors europeus" (Discmedi, 2008), la seva òpera prima, ha despertat noves sensacions que el jurat ha sabut valorar. El cantant de la formació, Guillem Gisbert, assegurava que el premi els havia agafat per sorpresa i considera que aquests reconeixements no augmentaran la pressió sobre la banda de cara al seu segon treball.

El premi, dotat amb 10.000 euros, es va lliurar ahir a la nit en un sopar inaugural del Mercat de la Música Viva (MMVV) de Vic amb més de 300 assistents, conjuntament amb el premis ARC atorgat pels professionals de l'espectacle.L’alcalde de la ciutat va donar la benvinguda al que va definir com la “Llotja de la Música” per excel•lència.

Gisbert assegurava que quan s'adreçaven al sopar inaugural del MMVV no pensaven amb la possibilitat d'agafar el relleu d'un artista "amb una llarga trajectòria" com Roger Mas, guanyador del premi l'any passat. Per al cantant de Manel, el gran ressò que està tenint el seu primer disc ha anat venint "mica en mica", tot i que aquest procés s'hagi fet en molt poc temps. Manel diu que va concebre el primer disc intentant que fos "distret". A partir d'aquest moment, l'eco que ha agafat "se'ns escapa".


El grup, però, no es marca cap calendari per enregistrar un segon treball. El cantant i líder del grup barceloní assegura que fins octubre-novembre Manel farà actuacions en directe i posteriorment iniciarà la preparació del nou disc però sense cap calendari preestablert.

Manel està format per Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé. Entre les referències musicals a les que estan associats hi ha Jaume Sisa, Bob Dylan, Herman Düne i Beirut.

En la fase final de la dotzena edició del premi Puig-Porret, els crítics han escollit a Manel que havia estat finalista en la categoria de rock. Els altres finalistes eren Estanislau Verdet, en cançó; Sílvia Pérez, en jazz i músiques creatives; Toti Soler, en folk; Mayte Martín, en flamenc; i Ferenc i The Requesters, en electrònica.

Els premis ARC

Durant el sopar inaugural del MMVV també s'han entregat els premis ARC que promou l'associació de Representants, Promotors i Managers de Catalunya. Aquests premis arribaven a la setena edició i després d'un any de parèntesi aquest era el primer cop que s'entregaven dins dels actes del mercat musical de la capital d'Osona.

Manel, premiats durant la mateixa nit amb el premi Puig-Porret, s'han emportat un altre guardó en la categoria d'artista. Els altres premiats han estat Lax'n'busto en pop rock, Roger Mas en cançó d'autor, La Troba Kung-fu en músiques del món, Pegasus en jazz, Miquel Gil en folk, el grup Se Atormenta una vecina en versions, la Cimarron en la modalitat d'orquestres, La Banda de drac en formacions de ball, el Mag Lari en arts escèniques i Sergio Dalma ha rebut el premi per la seva trajectòria professional.

----------
NOTA DE PREMSA

EL POP-ROCK IRÒNIC I ALEGRE DE MANEL GUANYA LA DOTZENA EDICIÓ DEL PREMI PUIG-PORRET A VIC

- El guardó, amb una dotació de 10.000 euros, es va lliurar ahir nit durant el sopar inaugural del Mercat de Música Viva

- El grup barceloní s’ha imposat a un centenar de músics i pren el relleu del cantautor Roger Mas, que va guanyador l’any passat

- Manel és una banda de Barcelona amb només un disc al carrer, Els millors professors europeus, molt aplaudit per la crítica

VIC, 17 de setembre.- Manel, considerat per molts el grup del moment, ha estat el guanyador de la dotzena edició del Premi Puig-Porret atorgat pels crítics musicals catalans i la resta de la premsa especialitzada del país. El guardó, amb una dotació econòmica de 10.000 euros, va entregar-se ahir nit durant el sopar inaugural de la 21ª edició del Mercat de Música Viva de Vic, el qual s’allargarà fins el proper diumenge 20 de setembre.

La banda barcelonina va comença a escoltar-se el 2007 quan va quedar finalista del concurs Sona 9. D’això ja fa uns dos anys i ara Manel viu un moment dolç gràcies a un pop-rock senzill, irònic, alegre i sense pretensions comercials, però de lletres treballades i un pel surrealistes que beuen de la lírica quotidiana. El seu primer llarga durada, Els millors professors europeus, el mateix que els ha fet imposar-se en el Premi Puig-Porret 2009, ja va guanyar el Premi Enderrock al millor disc de pop-rock i la revista Rockdelux el va escollir el tercer millor disc espanyol del 2008.

Manel està format per Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé. Jaume Sisa, Bob Dylan, Herman Düne i Beirut, entre d’altres artistes, són algunes de les moltes influències del quartet, que juga amb una completa paleta instrumental amb secció de vents, bases electròniques, ukeleles, banjos i xiulets.

En la fase final de la dotzena edició del Premi Puig-Porret, els crítics han escollit a Manel entre els altres finalistes: Estanislau Verdet, per L’all ho és tot pels anglesos (cançó); Joan Díaz & Silvia Pérez, pel compacte Will sing Bill Evans (jazz i músiques creatives); Toti Soler, pel disc Vida més alta (folk); Mayte Martín per Alcantar A Manuel (flamenc); i Ferenc (maxi a Kompakt) i The Requesters (concert al Sónar, EP imminent amb Sinnamon), ambdós en l’apartat d’electrònica. En un primer moment optaven al guardó més de 100 músics, a partir de les llistes que elabora un ampli cens de periodistes especialitzats en música.

El grup Manel pren el relleu del cantautor Roger Mas, que va guanyar el Premi Puig-Porret l’any passat. Amb anterioritat ja havien rebut la distinció Pascal Comelade (1998), Quimi Portet (1999), Els Pets (2000), Jaume Sisa (2001), Antònia Font (2002), Adrià Puntí (2003), Miquel Gil (2004), Refree (2005), Poveda (2006) i La Troba Kung Fú (2007).

El Premi és atorgat per la Institució Puig-Porret. Es tracta d’una fundació privada amb seu a Vic que té com a finalitat atendre i protegir els antics treballadors de l’empresa El Tint i col•laborar en tasques ciutadanes d’assistència social, beneficència i de promoció de la cultura.