dijous, 24 de setembre del 2009

La indústria discogràfica desafia la crisi amb una allau de novetats

Tanquen botigues de discos i no es dissipa la boira en la indústria musical, però el ritme d’edició de novetats no decau. Comprats, baixats de la xarxa o escoltats en les emergents plataformes en línia (el fenomen Spotify, amb el beneplàcit de la indústria, que injecta publicitat), els discos continuen sent els referents que marquen l’actualitat de tot artista; el punt de partida de les seves operacions de màrqueting i gires. Ho tenen clar artistes internacionals com Bon Jovi, Pearl Jam, Mark Knopfler, Madonna, Norah Jones, Robbie Williams, Kiss, Shirley Bassey, Rufus Wainwright, Muse, Editors…
Tots ells contraataquen aquesta tardor amb noves gravacions. Potser d’aquí poc temps ja no en direm discos: són, en tot cas, unitats conceptuals que integren un conjunt de creacions musicals. De moment, el paquet de deu, dotze o catorze cançons continua sent el format de referència, encara que s’obren pas tímides altres alternatives: Thom Yorke, per exemple, publicarà dues cançons inèdites a la web de Radiohead. I Smashing Pumpkins utilitzaran aquest mitjà per divulgar 44 noves peces, encara que també les llançaran en format discogràfic.

3‘SUPERVENDES’ POP. Entre els llançaments més sorollosos de la rentrée hi ha el de Madonna, Celebration: una doble antologia que cobreix totes les seves èpoques artístiques i amb la qual tanca el seu contracte amb la multinacional Warner. Conté només una cançó nova, que dóna títol al treball, i veurà la llum dimarts que ve. Acabat de publicar el disc del retorn de Whitney Houston, I look at you, després de set anys de silenci, la setmana que ve serà Mariah Carey qui reapareixerà amb Memoirs of an imperfect angel.
Un ídol pop en dificultats, Robbie Williams, publicarà el dia 9 de novembre un disc de títol enginyós, Reality killed the video star, amb la firma del productor Trevor Horn, que fa tres dècades va ser coautor, precisament, de l’èxit Video killed the radio star, de The Buggles. I el grup alemany Tokio Hotel, el fenomen pop-rock adolescent més estrident dels últims anys, alimentarà els seus fans de tot el món el dia 2 d’octubre amb Humanoid.

3ROCKERS VETERANS. Mark Knopfler acaba de llançar Get lucky, un treball en la seva línia, amb mitjos temps adults i abundants referències folk, que presentarà a Badalona el juliol del 2010. Bon Jovi ja té a punt The circle, anunciat pel grup com un retorn al rock’n’roll després dels seus últims coquetejos country, i que sortirà el dia 10 de novembre. Pearl Jam, clàssic de l’era grunge, ha publicat aquesta setmana Backspacer, un treball en què s’ha retrobat amb el seu productor històric, Brendan O’Brian, després d’11 anys de separació. També és al carrer la nova entrega dels blues-rockers The Black Crowes, Before the frost... until the freeze.

3JOVES ICONES. A la lliga de les estrelles emergents hi ha Rufus Wainwright, amb el seu disc i DVD en directe Milwaukee at last!!!, llançat aquesta setmana. Muse entrega nou material a The resistence, el treball que haurà de dictaminar si segueix les empremtes de Coldplay. Comença a semblar-ho: el dia 27 de novembre farà el salt al Palau Sant Jordi. Norah Jones anuncia «un nou rumb» amb The fall, que sortirà a la venda el dia 17 de novembre i que compta amb Ryan Adams i Marc Ribot. En arenes alternatives, Micah P. Hinson llança un disc de versions (Dylan, Cohen, Orbison), All dressed up and smelling of strangers. A l’octubre veuran la llum el debut de Julian Casablancas, cantant de The Strokes (Phrazes for the young), i els discos d’Editors (In this light and on this evening) i Weezer (Raditude).

3RETORNS ESPERATS. Aviat veuran la llum alguns discos que fa anys que estan en posició d’espera. Com Sonic boom, de Kiss (5 d’octubre), emb el qual la banda novaiorquesa trenca un silenci editorial d’11 anys. O, a l’altre extrem de la paleta cromàtica, Let’s change the world with music, delicadesa pop de Prefab Sprout, que sortirà el mateix dia, després de vuit anys d’aturada. Massive Attack ha endarrerit fins al mes de febrer l’edició del desitjat Weather underground.

3DEL CINE AL POP. Scarlett Johansson vol convèncer que la seva carrera musical va de debò. Contraataca aliant-se amb el cantautor Pete Yorn a Break up, un disc a duo que tots dos han comparat amb les gravacions de Serge Gainsbourg i Brigitte Bardot. Una altra estrella més veterana té a punt el seu retorn: Shirley Bassey, la veu Goldfinger i Diamonds are forever (James Bond), llançarà The performance el dia 9 de novembre, la seva primera obra amb material original en més de 20 anys. Inclou cançons firmades per Pet Shop Boys (que anys enrere van reanimar les carreres de Liza Minnelli i Dusty Springfield), Manic Street Preachers i Kaiser Chiefs.

3UN TOC DE METAL. La novetat més aparatosa del rock dur és Liebe ist für alle da, de la banda alemanya Rammstein, que sortirà el dia 16 d’octubre i, un mes després, el dia 12 de novembre, es presentarà a Badalona. Paradise Lost publicarà la setmana que ve Faith divides us - Death unites us. I s’acosta un disc de Slash, ex-Guns n’Roses, Slash & friends, previst per al gener, amb el suport d’Alice Cooper, Iggy Pop, Ozzy Osbourne, Flea (Red Hot Chili Peppers) i altres institucions rockeres.