dissabte, 20 de desembre del 2008

U2 traurà al març un disc amb el qual vol "reinventar el rock"


Els grups qualificats com a "nous U2" afloren periòdicament: Coldplay, Muse, Kings of Leon... Símptoma que la banda irlandesa és una marca poderosa que no perd capacitat d'influència. U2, la versió autèntica i original, no només no defalleix, sinó que desafia els temps amb un nou disc. El tità del rock contemporani, i el més capaç d'omplir estadis juntament amb Bruce Springsteen, rearma el seu rock monumental a No line on the horizon, un treball que sortirà a la venda el 2 de març.
Arribarà quatre anys i tres mesos després de How to dismantle an atomic bomb, un disc del qual es van vendre nou milions d'exemplars i que va impulsar una gira que va passar pel Camp Nou l'agost del 2005. Però, si bé aquell disc apostava per una recepta sonora coneguda, el nou presagia novetats. Segons declaracions de Bono, No line on the horizon porta canvis comparables als experimentats pel grup a mitjans dels 80 o a Achtung baby. Per al productor Daniel Lanois, el disc proposa ni més ni menys que "una reinvenció del rock'n'roll".
El seu procés de confecció ha estat intricat. La banda va començar a treballar amb el productor Rick Rubin (Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Shakira), una decisió sorprenent que no va portar a bon port. Recuperat l'equip habitual (Lanois, Brian Eno i Steve Lillywhite), les sessions van començar el maig del 2007 a Fes (Marroc) i van seguir a la mansió de Bono a Eze (Costa Blava), Dublín, Nova York i Londres. La publicació estava prevista per al novembre del 2008, però es va ajornar a causa, segons Bono, d'una ratxa de creativitat que va fer aconsellable la prolongació de les gravacions.

"METALL FOS"
El cantant ha anunciat que el disc fon "guitarres hardcore" i "influències trance", i que sona com si es tractés de "metall fos". Per Lanois és "un dels més innovadors" de la carrera del grup. Mostres d'entusiasme promocional que s'hauran de deixar en suspens a l'espera de l'edició del disc, del qual no s'ha confirmat la llista de cançons. Entre les candidates figuren The cedars of Lebanon (inspirada en Jimi Hendrix), Moment of surrender (per a Eno, la millor que ha gravat mai el grup) i Get on your boots (també coneguda com a Sexy boots, possible primer single).
U2 realitzarà una "gira mundial gegant" el 2009, segons ha anunciat la promotora Live Nation. Aquesta empresa espera poder recuperar amb el tour els 13,7 milions d'euros perduts després que el grup, soci des del març passat, hagi fet ús d'una clàusula que li permetia revendre-li les seves accions per 18,1 milions, quan, a causa de la crisi financera, avui el seu valor és de 4,3. El contracte amb Live Nation és per 12 anys, cosa que insinua una llarga vida per als irlandesos.