dilluns, 4 d’agost del 2008

Cris Juanico avança a Cadaqués uns quants temes del segon disc amb l'Original Jazz Orquestra


Bona entrada per al renovat festival de Cadaqués, que no només s'ha obert a una àmplia diversitat estilística, sinó que ha accentuat també la part social i gastronòmica, amb un punt de trobada previ i posterior al concert on poder degustar les exquisideses de xefs de Portlligat i comentar la jugada. El concert inaugural va estar precedit també d'uns breus parlaments de l'alcalde, Joan Borrell, i del director del festival, Saki Guillem. Borrell va remarcar que el festival, tal com era fins ara, responia més a la realitat social i cultural de l'època en què va néixer, a principi dels setanta, i va aprofitar per agrair l'esforç d'aquells pioners i per homenatjar també Lanfranco Bombelli, mort unes hores abans. Per a Borrell, el nou festival produït per RGB no traeix l'essència del festival original, sinó que vol donar-li continuïtat ampliant el marc d'acció i oferint al públic comoditats del segle XXI. Saki Guillem va fer un ampli agraïment a tota la gent implicada en el projecte, extensible també a l'olivar de sa Conca com a espai idoni que «ha hagut d'esperar 37 anys a tenir el seu propi festival».

Tot seguit, la Big Band va començar una peça instrumental (Mack The Knife), amb la direcció de Vicens Martín i amb les aportacions gironines del contrabaixista Oriol Casadevall i el bateria Rubén Berengena. Ja amb Cris Juanico en escena, van interpretar bona part dels temes del disc Vola'm a sa lluna, a més d'altres versions no gravades i tres temes que formaran part del nou disc que el cantant i l'orquestra començaran a gravar al setembre, perquè surti abans de final d'any. Les tres estrenes, que continuen indagant en el repertori clàssic del jazz vocal i del soul, són All of me (Tot de mi); Stand by me, de Ben E. King (Queda't amb mi), i Summer wind (Es vent d'estiu), tot un clàssic de Sinatra. Curiosament un dels temes que van funcionar més bé al llarg de la nit no va ser cap estàndard anglosaxó, sinó la vibrant i negra recreació de la cançó Ei, Joan, de Ja t'ho diré, que va tancar el concert poc després de la mitjanit i que, com va recordar Juanico, va ser la carta de presentació del grup quan van arribar des de Ciutadella a l'Empordà i van descobrir, emocionats, que a Cadaqués «també salaven com naltros». I és cert que aquesta peculiaritat lingüística que agermana el parlar menorquí i cadaquesenc va afavorir una sintonia especial entre l'artista i el públic en una nit realment màgica, sota una impressionant cúpula d'estels i el mar intuït just darrere l'escenari.



XAVIER CASTILLÓN. Cadaqués
Cris Juanico i l'Original Jazz Orquestra (OJO) del Taller de Músics de Barcelona van inaugurar dissabte el Festival Internacional de Música de Cadaqués 37.1. El canvi d'escenari (l'acollidor olivar de sa Conca) i el replantejament d'aquest festival clàssic va acabar amb tot un èxit de públic, per començar una intensa programació de nou concerts consecutius. Juanico i l'OJO van aprofitar l'ocasió per estrenar tres versions noves que formaran part del segon disc en comú